Escara se poate vindeca foarte simplu

DoctorMit aduce solutiile pentru asigurarea sanatatii fiecarei persoane, indiferent de varsta si de problema prezentata, iar tema discutiei de astazi este referitoare la escarele de decubit: ce sunt acestea, cum se manifesta, care sunt factorii favorizanti, cum se trateaza si, bineinteles, cum se previn.

Asadar, in primul rand, este important sa se stabileasca ce sunt acestea: niste ulceratii aparute la nivelul pielii, care se inrosesc si duc la formarea basicilor, sunt dureroase si ingreuneaza mobilitatea unei persoane. Pe langa gradul ridicat de disconfort adus, escarele favorizeaza si dezvoltarea infectiilor, motiv pentru care este esentiala identificarea, monitorizarea si tratarea acestora.

Factori de risc

Inaintarea in varsta reprezinta un motiv principal care duce la aparitia acestora, dar si imobilizarea la pat a unei persoane, intrucat lipsa miscarii reprezinta o problema ce atrage mai multe probleme. In acelasi timp, incontinenta urinara este un alt factor de risc, alaturi de deshidratare sau alte afectiuni care necesita tratamente indelungate. Nu in ultimul rand, escarele pot aparea mai des la persoanele care sufera de afectini mintale, precum Alzheimer sau dementa.

Prevenire

DoctorMit vine cu cateva sfaturi foarte utile prin care problema escarelor poate fi tinuta la distanta, astfel ca este ideala schimbarea pozitiei la fiecare doua, trei ore, pentru a se evita presiunea asupra pielii intr-o singura zona. De cele mai multe ori, acestea apar in zona picioarelor, la nivelul genunchilor si gleznelor, insa sunt des intalnite si la urechi, umeri sau solduri, iar un prim semn e reprezentat de inrosirea acestor zone.

Importanta igienei

Chiar daca un dus zilnic poate fi o adevarata bataie de cap pentru cei imobilizati, aceasta este o modalitate ideala prin care pot fi prevenite escarele, dar si multe alte probleme. Conteaza si tipul de sapun ales, fiind preferate cele fara parfum, se recomanda evitarea frecarii pielii, iar aceasta trebuie uscata intotdeauna.

Hrana si hidratare

Alimentatia joaca un rol esential in toate conditiile intrucat poate influenta mult calitatea vietii, inclusiv a celor imobilizati, astfel ca este ideala o dieta cat mai echilibrata, care sa includa, printre altele, fructe si legume proaspete. La capitolul hidratare, este important sa se consume minim 2 litri de lichide in fiecare zi, iar aici pot fi amintite apa, ceaiurile sau supele.

Exercitii fizice

Circulatia sangelui se imbunatateste prin miscarea corpului, motiv pentru care pacientii trebuie sa se miste pe cat de mult posibil, fiind recomandate chiar si simple exercitii fizice, pe masura posibilitatilor.

Fara presiune

Avand in vedere ca escarele apar mai des in zona picioarelor, este important sa nu fie exercitata presiune asupra acestora. In acest sens se poate tine o perna sub picioare pentru ca membrele sa fie mai bine protejate si sa nu exercite presiune, insa se recomanda si schimbarea periodica a asternutului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *