Admiratie nejustificata

Comments Off on Admiratie nejustificata

Am auzit zilele trecute la radio o fraza care mi-a placut: “noi inca ne aflam in acea perioada post-comunista in care se manifesta o mare admiratie nejustificata pentru occident”… Sunt de acord din multe puncte de vedere.
Sa ating intai nivelul de civilizatie. Ii admiram ca sunt cu mult mai civilizati. Atunci de ce tocmai cei care spun asta si militeaza impotriva nesimtirii arunca ambalaje pe strada (acesta este un simplu exemplu)?
Studentii lor nu sunt cu mult mai grozavi decat ai nostri. Ba chiar in caminele romanesti, unde ca numar sunt mult mai multi deoarece stau si cate 5 in camera, e mai multa ordine. Eu una cat am stat in camin in Romania nu am vazut saci de gunoi pe coridorul comun, acolo da! E probabil un trend, nu imi explic.
Elevii sunt foarte impertinenti… Urla in autobuze, se baga in fata ta la rand, si nimeni nu le spune nimic!
Nu incerc sa le gasesc puncte slabe, insa asa cum le avem si noi pe ale noastre, le au si ei Slava Domnului. Diferenta acolo insa este alta: esti mult mai respectat. Nu intru intr-un magazin sa vad o pitipoanca cum se trage de sireturi cu mine, parca ne-am cunoaste de-o viata… Insist adresandu-ma cu dvs., dar fara folos, ca doar am facut scoala impreuna. Acolo nu se urla secretarele la tine, nu esti tratat cu greata, nu matura cu tine pe jos de parca nu ai fi facut si tu o facultate.
Insa, fiecare tara cu bune si cu rele.

Eu am invatat sa imi iubesc tara, asa cum e ea si in speranta ca va fi mai bine. Dar daca nu luptam, nu ajungem nicaieri. Am promis ca voi sta sa incerc si eu aici, ma simt datoare fata de familie si fata de dascalii mei, oameni care au avut un mare aport in educatia mea. Dar daca voi mai fi calcata in picioare in continuare, daca tot voi mai vedea niste nulitati cum ajung pe posturi de decizie, daca tot asa merg treburile imi iau si eu zborul, cu barbat cu tot (il conving eu).
Tot la radio am auzit marturisirea unui ascultator: “E bine ca pleaca cei destepti, asa avem si noi – cei mediocri – sansa sa ne afirmam…”. Eu spun ca o au de pe acum, ca oricum nu prea se mai dau doi bani pe educatie si pregatire.
De unde am pornit si unde am ajuns. Cred intr-adevar ca admiratia pentru occident este nejustificata deoarece si la noi exista resurse de a ne ridica. Oameni cu capacitate exista, pacat ca nu exista si modalitati de a-i sprijini in ascensiunea lor.