De ce apar diferențe între rezultatele analizelor de la un laborator la altul

Ideal ar fi să ne facem analizele periodic, pentru a vedea cum stăm din punctul de vedere al sănătății. Cunoscând din timp unele probleme care apar, tratamentele pot acționa mai rapid și mai eficient. Nu trebuie să aștepți să te simți foarte rău pentru a merge la un laborator de analize medicale în Galați sau în ce alt oraș ești, ci mergi preventiv.

Se întâmplă uneori să facem analize la două laboratoare diferite și rezultatele să nu fie la fel. În anumite limite acest lucru este normal. Dacă însă rezultatele sunt cu mult diferite este posibil ca asta să fie din următoarele cauze:

  • nu sunt respectate regulile de dinainte de colectare

Se pot recolta foarte multe tipuri de probe pentru a vedea anumiți parametri: sânge, urină, materii fecale, spută, spermă etc. Fiecare tip de recoltare vine cu o serie de instrucțiuni care țin de igienă, consumul de alimente sau anumite activități, iar acestea trebuie respectate. Nu te poți aștepta, de exemplu, să ai aceleași rezultate când ți se recoltează sânge, dacă la un laborator mergi fără să mănânci și la altul ai servit ceva în dimineața respectivă. Ne referim bineînțeles la probele ce trebuie recoltate fără a consuma înainte cu 8 ore hrană.

Respectă cu strictețe regulile impuse, iar dacă ai nelămuriri cere informații suplimentare de la medic sau de la laboratorul care se ocupă de recoltare.

  • nu s-a respectat procedura de recoltare și manipulare

Dacă aduci chiar tu proba la laborator, în cazul în care acest lucru este posibil, trebuie să ai mare grijă la recoltare și să folosești un recipient steril, pentru a nu influența rezultatele în nici un fel. Dacă nu poți să ajungi imediat, vezi cât timp o poți păstra și în ce condiții. Dacă nu respecți instrucțiunile legate de recoltare, te poți aștepta la mari diferențe de la un laborator la altul.

Totodată, diferențe mari pot să apară și în cazul în care procedura de recoltare nu este respectată cu strictețe de către personalul laboratorului. Pot exista cazuri în care nu se folosesc substanțele potrivite, se încurcă eprubetele sau nu sunt păstrate în condiții corecte. Acestea fiind zise este foarte important să alegi un laborator care oferă servicii de calitate superioară și care este renumit pentru asta, cum e ProTest Diagnostic.

  • sunt folosite alte intervale de măsurători

Rezultatele pot să difere de la un laborator la altul și pentru că se folosesc alte tipuri de aparate sau sunt folosite alte intervale de referință. Practic, tu, când te uiți pe analize nu te aștepta să vezi aceleași cifre, ci uită-te la cum au fost măsurate, la ce intervale de referință s-au folosit și vezi cum se situează rezultatul de la testele tale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *