Orasul de la “Turdas”

Comments Off on Orasul de la “Turdas”

Nu stiu cat de vechi este numele Turdas, sa pot intitula aceasta mareata asezare veche de aproximativ 6200 ani cu acest nume. Detalii aici, va amintiti desigur. V-am pacalit! Stiu!
Numele se imparte in TAUR si DAS. Taur inseamna CODRU (am vorbit despre asta si despre de ce s-ar putea ca majoritatea emblemelor tarilor romanesti sa aiba un BOUR pe ele) iar DAS, in forma lui corecta si nealterata, inseamna APUS. TURDAS, este ramasita numelui CODRUL DIN APUS. Si se pare ca aici era o asezare mare, cica de 100 hectare. Un hectar inseamna 100 metri patrati. Hecto inseamna 100, de unde si numele troian Hector, dar si Hecate si tot asa. Asta inseamna cam 1000 metri patrati peste care s-au trecut cu buldozerele pentru ca Romania secolelor contemporane sa poata fi justificata in fata natiunii (ca bani), prin autostrada. Un plan ambitios.
Domnul Mircea Chelaru are o poveste trista despre descoperiri facute la fata locului si se pare ca dumnealui a reusit sa faca cateva fotografii la fata locului, sau cineva din grupul domniei sale. Detalii aici. Domnul Mircea Chelaru, ca o parere absolut personala a noastra, cred ca se insala cand spune ca pe sfera de piatra apar simboluri din scrierea de pe tablitele de la Tartaria si pe inelul de la Ezerevo. Sau poate chiar sunt, Dumnezeu stie! Insa, mai la vale sunt fotografiile postate in numele dumnealui pe care le-am rotit putin si iata ce a iesit la suprafata:
Este un desen cu o scena destul de complicata care se imparte (ne referim strict la ce apare in fotografie) in 4 sectiuni: 3 insirate si una dedesubt.

Le impartim noi, ele insa sunt un ansamblu. Cea care da batai de cap este cea din mijloc, pentru ca ea pare cheia. Pentru ea, intrezarim doua ipoteze de schita:
1. Un om care tine un animal in brate sau in fata sa si merge spre stanga (marcat cu rosu)
2. Un om care tine un cap de animal sau o masca cu cap de animal care merge spre stanga (se purta, credeti-ma, mai ales in razboaie – dovada o fac mastile din Nord care se mai pastreaza inca in traditiile romanesti) (marcat cu albastru).
Dunga verticala din spatele sau pare a delimita localitatea, pare a fi un zid, o palisada.
Dedesubtul omului cu animalul (sau masca), se vede destul de bine un calaret (marcat cu portocaliu de noi) care alearga spre dreapta. Iar in stanga de tot (locul spre care pare a se indrepta omul cu animalul sau cu masca), se intrevad edificiile unei constructii etajate. Fie sunt morminte, fie asezarea cetate.
Si cam atat. Am inteles ca sferele de piatra (care erau mai multe) au fost distruse. La ordinul cui, deja nu mai conteaza. Totul se plateste! Iata si un film scurt preluat de pe net despre descoperirile arheologice:

Uitasem! Mereu uit ceva! Se vede, bine-nteles, diferenta de statura dintre omul de sus cu animalul si calaretul de jos.