Vinul sec – tot ceea ce trebuie sa știi

Vinul a fost mult timp o parte integrantă a societății umane, fiind renumit pentru gustul, parfumul și semnificația sa culturală. Având în vedere multitudinea de soiuri de vin disponibile, poate fi dificil să traversezi peisajul vinicol, în special atunci când vine vorba de înțelegerea diverselor stiluri și tipuri, dar unul dintre cele mai populare a fost dintotdeauna vinul rosu sec.

Ce este vinul sec

Vinul sec este cel care nu are deloc zahăr rezidual sau o cantitate foarte mică, de mai puțin de 4 grame pe litru. Zahărul rezidual este cel care rămâne în vin după procesul de fermentare și conferă vinului dulceața odată cu creșterea în cantitate, dar un vin sec se mândrește cu un gust proaspăt și curat, cu accent pe aromele de fructe.

Călătoria de concepere a vinului sec începe cu selectarea strugurilor cu un nivel ridicat de aciditate naturală. Strugurii sunt apoi zdrobiți și fermentați, drojdia consumând zahărul din struguri și transformându-l în alcool. Durata fermentării decide tipul vinului, o perioadă mai lungă de fermentare ducând la un vin mai sec. În urma acestui proces, vinul este maturat, fie în butoaie de stejar, fie în rezervoare de oțel inoxidabil, pentru a permite aromei să se maturizeze și să se dezvolte.

Cele mai populare soiuri de struguri din care se obține vinul sec

  • Sauvignon Blanc
  • Chardonnay
  • Pinot Grigio
  • Pinot Noir
  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot
  • Shiraz

Asocieri culinare

Vinul sec este versatil și poate fi asociat cu o varietate de alimente, ceea ce îl face o alegere populară în rândul gurmanzilor. Unele dintre cele mai bune perechi includ:

Fructe de mare – Mâncărurile ușoare și delicate pe bază de fructe de mare se potrivesc bine cu vinurile albe seci, cum ar fi Sauvignon Blanc și Chardonnay.

Preparate din carne de pasăre – Preparatele din carne de pasăre beneficiază de profunzimea aromei adăugate de vinurile albe și roșii seci, cum ar fi Pinot Noir și Merlot.

Salate – Un vin alb sec, proaspăt și răcoritor, cum ar fi Pinot Grigio, este perechea ideală pentru o salată ușoară și sănătoasă.

Brânzeturi – Vinurile roșii seci, cum ar fi Shiraz și Cabernet Sauvignon sporesc bogăția și profunzimea aromei unei varietăți de brânzeturi.

Servirea vinului sec

La servirea vinului sec trebuie să se țină cont de temperatura acestuia deoarece poate avea un mare impact asupra gustului și aromei vinului. Vinurile albe se servesc cel mai bine la temperaturi mai scăzute, între 8-14 grade, în timp ce vinurile roșii, de regulă, sunt mai bune la temperatura camerei. Vesela folosită pentru a servi vinul poate influența, de asemenea, aroma și gustul vinului, motiv pentru care poți opta și pentru niște pahare potrivite care să pună în valoare calitățile băuturii.

Propunerea noastră

Dacă ți-am făcut poftă de un vin bun, atunci merită să apelezi la magazinul online al Cramei Budureasca. De exemplu, Cabernet Sauvignon din gama Budureasca Clasic este un vin roșu sec care cucerește prin culoarea sa roșie cu o tentă rubinie, dar și prin aromele de fructe de pădure completate de note ierboase. Este un vin corpolent, care iese în evidență prin gustul de mure și piper verde și se poate servi alături de numeroase preparate, în special pe bază de carne de porc sau vită, dar și lângă brânzeturi maturate. Pentru a-și etala toate calitățile de care dispune, se recomandă servirea vinului la o temperatură între 15 și 17 grade. De asemenea, este indicată păstrarea sa într-un loc întunecat, răcoros, departe de razele soarelui. Nu trebuie să te limitezi la acesta, pentru ca la Crama Budureasca sunt disponibile numeroase alte variante care merită descoperite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *